Samenwerken met Decom is kiezen voor advies zonder flauwekul en een nuchtere aanpak. Met kennis van zaken en focus op service.

NO-NONSENSE ADVIES

Bescherm jezelf online!

GESCHREVEN DOOR: Sjoerd Peters OP 24-10-2023

Gehacktdag is een dag waarop we onze digitale vaardigheden op de proef stellen, nieuwe vaardigheden leren en ons bewust te worden van de veiligheidsrisico’s die onze digitale samenleving met zich meebrengt. Hier nog eens alle ‘Gehacktdagen’ op een rijtje.

De digitale wereld en beveiliging

In het tijdperk waarin technologie een integraal onderdeel is geworden van ons dagelijks leven, is het belangrijk om bewust om te gaan met de beveiliging van; onze digitale informatie. Van sociale media tot online bankieren en van e-mails tot het delen van persoonlijke gegevens, we zijn constant met elkaar verbonden. Helaas brengt deze verbinding ook beveiligingsrisico’s met zich mee, zoals hacks, identiteitsdiefstal en gegevenslekken.

Welke schade kunnen hackers aanrichten?

Cybersecurity hacken kan een ware ravage aanrichten. Welke techniek hackers ook gebruiken, als ze eenmaal toegang hebben tot je gegevens of apparaten, kunnen ze:

  • Je geld stelen en creditcard en bankrekeningen openen op jouw naam
  • Je kredietwaardigheid vernietigen
  • Nieuwe PIN-codes (Personal Identification Numbers) of extra creditcards aanvragen
  • Aankopen doen op jouw naam
  • Zichzelf of een alias die zij beheren toevoegen als geautoriseerde gebruiker, zodat het gemakkelijker is om je krediet te gebruiken
  • Contante voorschotten krijgen
  • Gebruik en misbruik van uw burgerservicenummer maken
  • Je gegevens te verkopen aan anderen die ze voor kwaadwillige doeleinden zullen gebruiken
  • Belangrijke bestanden op je computer verwijderen of beschadigen
  • Gevoelige persoonlijke informatie te verkrijgen en deze publiekelijk te delen, of daarmee te dreigen

Leer over verschillende soorten hacks:

Vandaag gaan we op onderzoek uit naar de meest voorkomende soorten hacks, phishing en social engineering. Phishing is tot op heden goed voor bijna 90% van alle cybercrime. Lees hieronder wat het inhoudt en wat wij er samen aan kunnen doen om jouw organisatie nog beter te beschermen.

Verschillende hacking methoden

  • Phishing & Social Engineering

    Mensen vallen dagelijks voor trucs zoals gratis pizza- of erfenis-e-mails. Dit heet Phising of Social Engineering, waarbij hackers je gegevens gebruiken, is gevaarlijk. Ze verzamelen informatie van openbare sociale media en eerdere hacks. Voordat je de e-mail uberhaupt opent bedenk je dan goed dat wanneer je dit doet de verzender dit ook meteen kan zien. Bekijk de afzender, en het onderwerp en vraag jezelf af of deze mail voor jou bedoeld is.

  • Brute force-attacks

    Een brute force-attack is een methode waarbij hackers alle mogelijke combinaties van wachtwoorden uitproberen totdat ze de juiste vinden en toegang krijgen tot een systeem of account. Een Security Check kan een goede start zijn om je bedrijf veiliger te maken. Maar we bieden je ook 6 tips aan om de kans op een aanval tot een minimum te beperken!

  • Wi-Fi Spoofing

    Ook bekend als SSID Spoofing, is een vorm van cyberaanval waarbij aanvallers nep draadloze netwerken (Wi-Fi-netwerken) creëren met namen die lijken op legitieme netwerken. Deze aanval is gericht op het misleiden van gebruikers om verbinding te maken met het vervalste netwerk in plaats van het echte netwerk. Zodra een gebruiker verbinding maakt met het vervalste netwerk, kunnen aanvallers toegang krijgen tot het verkeer van de gebruiker en mogelijk gevoelige informatie onderscheppen.

  • Juice Jacking

    Juice Jacking is het fenomeen waarbij cybercriminelen toegang krijgen tot jouw apparaat via de USB-poort tijdens het opladen. Het komt van het woord “Juice”, wat in het Engels sap/prik betekend, het opladen van je telefoon dus. En het woord Jacking komt van het woord “Hijacking” oftewel kapen. Een ogenschijnlijk onschuldige oplaadkabel kan in werkelijkheid jouw digitale privacy in gevaar brengen. Deze malafide actoren kunnen gegevens stelen of zelfs jouw apparaat infecteren met schadelijke software zonder dat je het doorhebt.

  • DDoS aanval

    Een DDoS-aanval, wat staat voor Distributed Denial of Service, is een aanval waarbij een groot aantal computers of apparaten wordt ingezet om gelijktijdig verkeer naar een doelwitserver te sturen. Dit overweldigende verkeer overbelast de server en maakt de online diensten onbereikbaar voor legitieme gebruikers. Het is als een digitale storm die je bedrijfsvoering verstoort.

  • SQL-injectie

    SQL-injectie is een truc die hackers gebruiken. Ze vinden een plek op de website waar je normaal gesproken tekst invoert, zoals een zoekbalk of een inlogveld. Vervolgens stoppen ze een stukje speciale code in dat veld. Deze code is als een geheime sleutel waarmee ze de kluis van de website kunnen openen. En zo komen ze ook bij jouw gegevens.

Conclusie

Door onze digitale vaardigheden te verbeteren en anderen te helpen, kunnen we een veiligere online omgeving creëren. Heb je hulp nodig of weet je niet waar je moet beginnen? Geen probleem, we helpen je er graag mee en komen graag met je in contact!


Delen op social media