De toekomst van internet in Nederland.
GESCHREVEN DOOR: Jeroen Kingma OP 29-11-2023
Op heel veel plekken in Nederland ligt op dit moment glasvezel. Een overstap lijkt ingewikkeld maar is binnen no-time geregeld. Maar is het dan niet veel duurder? Als je kiest voor dezelfde internetsnelheid als je nu via DSL hebt, dan betaal je niks extra. Win-win! Dus kies je voor glasvezel of kabel internet voor jouw bedrijf?
Wat is glasvezel precies?
De naam zegt het eigenlijk al; glasvezel is een zeer kleine vezel van glas. Van dit glas worden speciale draden gemaakt waar laserlichten doorheen flitsen. Hoe sneller de lichten flitsen, hoe sneller je internet. Glasvezel is dus letterlijk zo snel als het licht. Daarnaast is het materiaal een stuk duurzamer dan koper: het is toekomstbestendig, tast de bodem niet aan en is recyclebaar.
Snelheid
Om nog even verder in te gaan op die snelheden van glasvezel. Die laserlichten die door het glasvezeldraad worden verstuurd kunnen snelheden tot 4 Gbit/s worden gehaald. Deze hoge symmetrische snelheden gelden voor up- en downloadsnelheid. En het wordt alleen maar meer in de toekomst, KPN heeft al geëxperimenteerd met snelheden tot 20 Gbit/s. Bij koperinternet is er een maximale downloadsnelheid van 1000 Mb/s (1 Gbit/s) voor downloaden en 50 MB/s voor uploadsnelheid.
Betrouwbaarheid
Met koperinternet ben je afhankelijk van jouw afstand tot de wijkcentrale. Ook kan het netwerk minder stabiel worden wanneer er meerdere apparaten gebruik van maken. Met een glasvezelverbinding wordt je internetsnelheid niet verstoord door externe factoren. Hoeveel mensen er ook tegelijk online zijn, hoeveel apparaten je tegelijk gebruikt of hoe ver je van de wijkcentrale woont: met glasvezel maakt dat niets uit. Ook is glasvezel sterker dan koper. Glasvezel is minder gevoelig voor bijvoorbeeld wisselende weersomstandigheden en fysieke schade komt minder snel voor. Al met al, je hebt altijd topsnelheid internet in huis.
Duurzaamheid
Wij zijn samen met KPN bezig om bedrijventerreinen groener te maken. Zo zijn we laatst de straat op gegaan op de bedrijventerreinen in Arnhem om informatie uit te delen over het nieuwe internet. Want op termijn zal glasvezel het oude kopernetwerk gaan vervangen. Wat weer zorgt voor meer duurzaamheid. Glasvezel geeft geen schadelijke metalen af en kan het veel langer in de grond blijven liggen zonder dat er onderhoud nodig is.
Voordelen
Veel ondernemers vragen zich af wat precies de voordelen zijn van glasvezel, daarom noemen we nog een paar voordelen die je misschien overtuigen om toch te gaan voor dat duurzame internet.
- Betere toegang tot Saas en Cloud-oplossingen.
Steeds meer bedrijven gebruiken SaaS en Cloud-oplossingen. Denk aan Microsoft Teams, Dropbox of een CRM systeem zoals AFAS. Met de snelheid en bandbreedte van glasvezel heb je snellere toegang tot je data en applicaties die zijn opgeslagen in de Cloud. Het duurt minder lang om je bestanden te openen, of om klantgegevens in je CRM op te zoeken als je bijvoorbeeld een klant te woord moet staan. - Low latency.
Latency is de vertraging die een gebruiker ervaart wanneer hij/zij het internet gebruikt. Hoe lager de latency, hoe sneller de reactie van het internet. - Constante signaalsterkte door het hele pand.
Glasvezel internet heeft zelden signaalverlies. Dit in tegenstelling tot kabelinternet, waarbij het internet signaal verzwakt naarmate je verder van het punt van binnenkomst verwijderd zit. Dit is nadelig voor grote bedrijven of bedrijven in een groot bedrijfspand met meerdere verdiepingen. Bij glasvezel internet is je snelheid overal constant en daarmee ideaal voor grote werkruimtes. - Betere bandbreedte.
Wanneer iedereen tegelijk op kantoor zit te werken kan dit ervoor zorgen dat collega’s te maken krijgen met traag internet, lang wachten op een download, haperende streams en low-res videokwaliteit. Als jouw bedrijf hier nu al last van heeft, is dat een goede reden om over te stappen op glasvezel internet.
Prijs
Ben je zakelijk internet klant bij KPN? Dan kun je (als er glasvezel ligt op jouw locatie) voor hetzelfde maandbedrag overstappen naar een glasvezelverbinding met dezelfde internetsnelheid. Wil je upgraden naar een hogere snelheid, dan zijn de kosten vaak iets hoger dan voorheen. Daar staat tegenover dat je jouw bedrijf een flinke productiviteit boost geeft. Zo is je bedrijf duurzamer, heb je een constante signaalsterkte, minder kans op instabiel internet en een constante symmetrische up en downloadsnelheid van wel 4 Gbit/s.
Wil je nou glasvezel of heb je nog vragen? Neem contact met ons op!