Wat is E-sim en hoe werkt het?
GESCHREVEN DOOR: Babs Huntink OP 05-03-2024
Een ingebouwde chip die dezelfde functies vervult als de traditionele simkaart. Oftewel de E-sim. De ‘E’ staat voor ’embedded’, wat betekent dat de chip rechtstreeks in de smartphone zit. Bovendien is de E-sim niet gebonden aan één mobiele provider en behoudt het dezelfde functies als de traditionele simkaart.
Wat is een E-sim?
Een E-sim, oftewel ’embedded’ simkaart, is de digitale variant van de traditionele SIM. De E-sim zit al in het apparaat zelf en wordt geactiveerd door de provider. Het profiel bevat alle nodige informatie voor verbinding met het mobiele netwerk. De provider activeert het E-sim profiel, dat alle benodigde informatie bevat voor verbinding met het mobiele netwerk, inclusief telefoonnummer, netwerkinstellingen en beveiligingssleutels. Je kunt het E-sim profiel activeren via een QR-code, waarna het apparaat verbinding kan maken met het mobiele netwerk. Het biedt het gemak van providerwisseling zonder dat fysieke simkaarten vervangen hoeven te worden.
Ideaal voor zakelijke gebruikers
Het is ook mogelijk om een E-sim te gebruiken in combinatie met een fysieke simkaart als het toestel daarvoor geschikt is. Je kunt dan op twee nummers bereikt worden. Met name zakelijke gebruikers hebben hier profijt van, aangezien ze met één toestel bereikbaar zijn voor familieleden, collega’s en zakelijke contacten. Dual-sim maakt het mogelijk om twee telefoonnummers te gebruiken op één toestel, waardoor de gebruiker eenvoudig kan schakelen tussen een privé- en zakelijk nummer.
De voordelen van een E-sim
In een tijd van technologische vooruitgang biedt de E-sim een handige oplossing. Het gedoe met het verwisselen van fysieke Simkaarten behoort tot het verleden, waardoor het makkelijker wordt om van provider te wisselen. We zetten de voordelen even op een rijtje:
- Gemak van gebruik
Omdat de E-sim al in het apparaat is ingebouwd, is er geen fysieke simkaart die moet worden geplaats of verwisseld. Dit maakt het activeren van een nieuw mobiel abonnement of het overstappen naar een andere provider eenvoudiger. - Ruimtebesparing
Omdat de E-sim slechts een kleine chip is die in het apparaat is ingebouwd neemt het veel minder ruimte in beslag dan een traditionele simkaart. Hiermee kunnen de toestellen kleiner worden gemaakt of is er meer ruimte voor een grotere accu. - Fysieke beveiliging
Omdat de E-sim in het apparaat is ingebouwd en niet kan worden verwijderd, kan het moeilijker zijn voor kwaadwillende om toegang te krijgen tot de simkaart en deze te manipuleren.
De nadelen van E-sim
Een E-sim komt met vele voordelen maar heeft ook enkele nadelen. Terwijl het gemak van draadloze connectiviteit zonder fysieke Simkaart wordt gewaardeerd, kunnen beperkte ondersteuning en ingewikkelde providerwisselingen voor sommige een probleem zijn. We zetten de nadelen op een rijtje:
- Beperkte ondersteuning: Niet alle apparaten ondersteunen op dit moment E-sim technologie. Dit kan betekenen dat sommige gebruikers geen toegang hebben tot E-sim functionaliteit, tenzij ze upgraden naar een apparaat dat E-sim ondersteunt.
- Beveiligingsrisico’s: Hoewel E-sim technologie enkele beveiligingsvoordelen biedt, kan het ook nieuwe beveiligingsrisico’s met zich meebrengen, zoals potentiële kwetsbaarheden in de implementatie van de technologie of risico’s verbonden aan het beheer van eSIM-profielen door mobiele providers.
Geschikte E-sim telefoons
Om van E-sim gebruik te maken is een geschikt toestel nodig. Tegenwoordig beschikken de nieuwste smartphones over E-sim. Apple begon in 2018 met E-sim in iPhones en is inmiddels beschikbaar op iPhone 12, 13, 14 en 15 toestellen met iOS 14.5 of hoger. Deze toestellen hebben daarnaast ruimte voor een traditionele simkaart. Bij de nieuwe Android-smartphones beschikken de Samsung Galaxy S23 en de Galaxy Fold en Flip 5 een E-sim.
Contact
Heb je nog vragen? Of wil je meer informatie over de E-sim? Neem dan contact met ons op!